Γιούνκερ: Περιμένουμε να μάθουμε από τις ΗΠΑ πώς θα εξαιρεθούμε από τους δασμούς

Το αίτημά τους για εξαίρεση από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο οι Βρυξέλλες προς τις ΗΠΑ.

Την Τρίτη ήταν η σειρά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει να μάθει μέσα στις επόμενες ημέρες πώς ακριβώς μπορεί να εξαιρεθεί.

Η Ουάσινγκτον πάντως εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά να αποσαφηνίσει την κατάσταση και ζητά από τους Ευρωπαίους να καταργήσουν πρώτα τους δικούς τους «άδικους» δασμούς σε αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα.

«Αποτελούμε μακροχρόνιο, πιστό εταίρο των ΗΠΑ και επομένως δεν συνιστούμε απειλή για την εθνική ασφάλειάς του. Θα συνεχίσουμε να το τονίζουμε εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. αναμένει «μεγαλύτερη σαφήνεια από την αμερικανική πλευρά τις επόμενες ημέρες και θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους για να εξαιρεθεί».

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Πεντάγωνο χρειάζεται μόλις το 3% της ετήσιας παραγωγής χάλυβα των ΗΠΑ για να καλύψει τις ανάγκες του και δεν εξαρτάται από τις όποιες εισαγωγές.