Ηράκλειο: Στη Δικαιοσύνη πατέρας που βίαζε 5 ολόκληρα χρόνια την ανήλικη κόρη του

Στις δικαστικές αίθουσες αναβιώνει την Τετάρτη η υπόθεση του 48χρονου Ηρακλειώτη, ο οποίος φέρεται να ασελγούσε σε βάρος της ανήλικης κόρης του από το 2004 έως το 2009.

Ο 48χρονος θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, για να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Να αναφέρουμε ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον είχε κρίνει ένοχο, πριν από περίπου τρία χρόνια, καταδικάζοντάς τον σε συνολική ποινή κάθειρξης 17 ετών: Ο κατηγορούμενος κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λασιθίου, στη Νεάπολη, τον Μάιο του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείτο ήταν «βιασμός κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση», «αποπλάνηση παιδιού κατ’ εξακολούθηση σε βάρος παθόντα που συμπλήρωσε τα δέκα αλλά όχι τα δεκατρία έτη», αλλά και «ασέλγεια μεταξύ συγγενών κατ’ εξακολούθηση από ανιόντα, κατά την οποία ο κατιών δεν είχε συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του, καθώς και σε βάρος κατιόντος που συμπλήρωσε το δέκατο πέμπτο, αλλά όχι το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του».

Κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος ξεκίνησε να ασελγεί στην κόρη ενώ εκείνη ήταν μόλις 12 ετών. Ειδικότερα, φέρεται να εξανάγκαζε τη μικρή να ανέχεται τις ασελγείς του πράξεις από τα τέλη του 2004 έως τα τέλη του 2009, μέχρι δηλαδή εκείνη να γίνει 17 χρονών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αυτό γινόταν σχεδόν σε καθημερινή βάση, στο σπίτι της οικογένειας, σε συνοικία του Ηρακλείου και ο 48χρονος απειλούσε την κόρη του ότι, αν έλεγε σε κάποιον όσα συνέβαιναν, θα της έκανε κακό.

Ο 48χρονος τελικά κρίθηκε ένοχος για βιασμό, για αποπλάνηση παιδιού, αλλά και για ασέλγεια-αιμομιξία έως την ηλικία των 15 ετών. Του επιβλήθηκε κάθειρξη πέντε ετών για το βιασμό, κάθειρξη 10 ετών για την αποπλάνηση και κάθειρξη – επίσης – 10 ετών για την ασέλγεια-αιμομιξία.

Σημειώνεται ότι η υπεράσπιση του κατηγορουμένου είχε ζητήσει από το δικαστήριο να αναγνωριστεί στο 48χρονο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Το εν λόγω αίτημα, ωστόσο, δεν έγινε δεκτό από την Έδρα.

Ο καταδικασθείς πατέρας δεν οδηγήθηκε στη φυλακή. Τον Μάιο του 2015, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Αυτό σημαίνει ότι αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Του επιβλήθηκαν, ωστόσο, περιοριστικοί όροι: Να εμφανίζεται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ του απαγορεύτηκε να προσεγγίζει την κόρη του και το σπίτι της.