Στα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς

Για τα Σκόπια αναχωρεί το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αναμένεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, συνεχίζοντας τις συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έχει προαναγγείλει ότι στις 30 Μαρτίου θα υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Βιέννη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Όσο για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, ο κ. Τζανακόπουλος έχει δηλώσει ότι η ελληνική πλευρά αναμένει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των Σκοπίων στο ελληνικό σχέδιο που έχει ήδη αποσταλεί στη γειτονική χώρα.

Μιλώντας την Τετάρτη στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αυτό που αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο κείμενο είναι μια συμφωνία που βασίζεται στη γενική θέση της ελληνικής κυβέρνησης: σύνθετη ονομασία που ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις.

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι «το έναντι όλων» σημαίνει ότι χρειάζεται οπωσδήποτε συνταγματική αναθεώρηση. Μια λύση πρέπει να κινείται σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, ενώ εκτίμησε πως εφόσον έρθει η συμφωνία για την οποία δουλεύει η κυβέρνηση, όλα τα πολιτικά κόμματα θα αναλάβουν τις ιστορικές πολιτικές ευθύνες τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε δηλώσεις τους την Τρίτη ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ ανακοίνωσαν ότι απέστειλαν τις δικές τους προτάσεις για το ζήτημα της ονομασίας προς την Αθήνα.

Ο κ. Ζάεφ σημείωσε ότι η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αποτελέσει εργαλείο που θα βοηθήσει και δεν θα δυσχεράνει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο κ. Ντιμιτρόφ, από την πλευρά του, τόνισε ότι υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.