Τόμσεν: Χρειαζόμαστε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας από τις Βρυξέλλες, δήλωσε πως ελπίζει πως θα βρεθεί σύντομα συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης του ΔΝΤ για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ στενεύουν καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM.

«Αυτό εξαρτάται από την εύρεση συμφωνίας στο θέμα του χρέους», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη γιατί υπάρχουν ακόμα «κάποια ανοιχτά ζητήματα». «Ελπίζω ότι οι λύσεις θα βρεθούν σύντομα, χρειαζόμαστε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα».

«Υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση, αλλά αναγνωρίζοντας πως αυτή είναι μια περιοχή που οι παραδοχές είναι αβέβαιες, συζητάμε ένα μηχανισμό για την παροχή πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους σε περίπτωση που η ανάπτυξη αποδειχθεί πιο αδύναμη από ότι εκτιμούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Αυτός η μηχανισμός εξετάζεται την τρέχουσα περίοδο. Αλλά πρέπει να πω πως οι διαφορές έχουν γεφυρωθεί σημαντικά, αν και παραμένουν ζητήματα σε εκκρεμότητα», υπογράμμισε ακόμα.