Λέκκας: Να εκκενωθεί το χωριό Ανάργυροι στη Φλώρινα

Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, εκτιμά ότι το χωριό Ανάργυροι στη δυτική Μακεδονία «θα πρέπει να εκκενωθεί άμεσα και στο σύνολό του», κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε και από μετρήσεις ειδικών μηχανημάτων που παρακολουθούν τη δραστηριότητα του εδάφους, ο κ. Λέκκας αναφέρει ότι «έχουν εντοπιστεί νέα ρήγματα εντός του χωριού, ενώ έχουν μεγαλώσει τα ήδη υπάρχοντα».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που είδαμε ως αποτέλεσμα στους Αναργύρους, μας ενισχύει την άποψη ότι το χωριό θα πρέπει να ‘φύγει’», τονίζοντας ότι οι βροχές που προβλέπονται θα ενισχύσουν τα φαινόμενα.

Ο κ. Λέκκας και η επιστημονική του ομάδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρακολουθούν την κατάσταση του εδάφους, για τυχόν ενεργοποίηση διαρρήξεων στην ευρύτερη περιοχή και στα χωριά που γειτνιάζουν με το γεωλογικό ρήγμα, όπως τα Βαλτόνερα, ο Φανός και ο Ροδώνας.

«Το χωριό Βαλτόνερα είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει πρόβλημα το επόμενο διάστημα, το οποίο όμως δεν έχουμε ακόμη αποτιμήσει, ενώ τα υπόλοιπα χωριά θα παρουσιάσουν πολύ λιγότερα προβλήματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μίλησε για άμεση εκκένωση του συνόλου του χωριού, αναστατώνοντας τους κατοίκους που απειλούν με κινητοποιήσεις εάν δεν προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη νομοθετική ρύθμιση για την απαλλοτρίωση του οικισμού.