Οικολογική καταστροφή από τη Σαλαμίνα έως την Πειραϊκή

Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2» νοτιοδυτικά της Αταλάντης στο Σαρωνικό, τα ξημερώματα της Κυριακής, παίρνει διαστάσεις τεράστιας οικολογικής καταστροφής, καθώς ποσότητα των καυσίμων που μετέφερε στις δεξαμενές του έφτασαν στην πλευρά της Πειραϊκής.

Από το απόγευμα της Τρίτης, μεγάλα κομμάτια πετρελαιοκηλίδας, που «μαύρισαν» τις παραλίες της Σαλαμίνας από την Κυνοσούρα ως τα Σελήνια, άρχισαν να «ταξιδεύουν» με τη βοήθεια των ανέμων προς την πλευρά της Πειραϊκής, κινούμενα απειλητικά προς την παραλία.

Στο σημείο βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού σώματος, τα οποία όμως προς το παρόν δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Μάλιστα, ήδη στην Πειραϊκή υπάρχει έντονη δυσοσμία από την πετρελαιοκηλίδα που κινείται απειλητικά, με τους κατοίκους να εκφράζουν φόβους ακόμα και για επέκτασή της μέχρι το Φάληρο.

Ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος σημειώνουν ότι η μεταφορά της συγκεκριμένης ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής βρίσκεται αρκετά μέτρα από την παραλία και αντιμετωπίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό, χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων έχουν περισυλλεγεί τουλάχιστον είκοσι κυβικά πετρελαιοειδών και επτά κυβικά στερεά απόβλητα, προερχόμενα από τα «σπλάχνα» του τάνκερ, που μετέφερε 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil. Το πλοίο είναι ηλικίας 41 ετών και βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο κοντά στην βραχονησίδα Αταλάντη, μεταξύ Σεληνίων και Ψυττάλειας.

Στο σημείο έχουν ποντιστεί πλωτά φράγματα, ενώ η όλη επιχείρηση επιτηρείται από δύο σκάφη του λιμενικού σώματος. Για το θέμα ενημερώθηκε ήδη από την ηγεσία του λιμενικού σώματος ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο περιφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.

Οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου ολοκληρώθηκαν, ενώ από την ιδιωτική εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης έχει κατατεθεί σχέδιο απάντλησης καυσίμων στη Λιμενική Αρχή Πειραιά, προκειμένου να αξιολογηθεί και στη συνέχεια να εκκινήσουν οι εργασίες απάντλησης του φορτίου του πλοίου.

Κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της Σαλαμίνας μιλούν για την τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ εκφράζουν τους φόβους τους για τις μετέπειτα επιπτώσεις. «Ο κόσμος της Σαλαμίνας είναι αγανακτισμένος από όλη αυτή την υποβάθμιση που δέχεται το νησί μας τα τελευταία χρόνια», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρηγόρης Αργυρός, δημότης Σαλαμίνας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Συλλόγων του νησιού, ο οποίος καταγγέλλει μεγάλη καθυστέρηση ως προς την άμεση κινητοποίηση των αρχών.

«Η ρύπανση θα φέρει το νησί 10 χρόνια πίσω σε ό,τι αφορά το οικοσύστημα» συνεχίζει ο κ. Αργυρός και διερωτάται γιατί έπρεπε να φτάσει πρώτα το μαζούτ στις ακτές για να καθαριστούν. «Δεν δεχόμαστε πλέον άλλη υποβάθμιση του νησιού» τονίζει ο κ. Αργυρός, ενώ αναφέρει ότι οι κάτοικοι πρόκειται πολύ άμεσα να προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η θάλασσα έχει μετατραπεί σε ένα «μαύρο καμβά», ενώ γίνεται προσπάθεια από τα ιδιωτικά συνεργεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση που δημιουργήθηκε κατά μήκος του 1,5 χιλιομέτρου της πληγείσας περιοχής. «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τη Σαλαμίνα μας», ανέφεραν οι εθελοντές που συμμετέχουν στις εργασίες καθαρισμού των ακτών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, πέρα από την οικολογική καταστροφή, πολλά μαγαζιά εστίασης που βρίσκονται κοντά στις συγκεκριμένες ακτές, πρόκειται να υποστούν σοβαρό οικονομικό πλήγμα, αφού ήδη τα περισσότερα παραμένουν κλειστά μετά το συμβάν. «Ευτυχώς που το ατύχημα συνέβη στην εκπνοή του καλοκαιριού», αναφέρουν οι πλέον αισιόδοξοι, που παραμένουν στα μαγαζιά τους.